Londýn je ideální město pro studenty

Leave a Comment
"Co se jazyků týče, je Londýn ideální město pro studenty," vykládá s nadšením Kačka aubíková. "Nemusí to být ani žádní profíci, pre-intermediate by neměli problém. Všichni se bojí, že na ně v Londýně vybafne někdo s tou pravou angličtinou, ale to se nestává. Žádné květinářky z jižního Londýna! Když už je v Londýně slyšet angličtina, je to taková ta přistěhovalecká angličtina, kterou zvládne každý."


Sotva skončily Vánoce, vyrazila Katka spolu s přítelem na krátkou návštěvu Londýna, kam se vracela po dobrých dvaceti letech. "Byla jsem tam tehdy na pobytu se školou, bydleli jsme v rodinách, taková klasika. Teď to byl ale úplně nový zážitek," začíná povídání Katka. "Nechtěli jsme si dělat před cestou žádný seznam míst, na která se musíme podívat. Řekli jsme si, že to necháme trošku náhodě. To se vyplatilo! Ten jeden celý den, který jsme měli na procházku Londýnem, vyšlo neskutečné počasí. Od rána až do večer azurová obloha a svítilo sluníčko. Ideální na procházku.

Jak jste řešili na dvě noci ubytování? Hotel by se asi mezi svátky někde v centru docela prodražil.

Měli jsme bydlení přes Airbnb, protože jsem si chtěla popovídat s někým místním. Bydleli jsme u skvělého páru. Kluk byl druhá generace přistěhovalců z Egypta a holka byla Italka, ale byla v Londýně relativně chvíli. Říkali, že v Londýně té pravé Anglie moc není, že za ní musí člověk dál na sever. Pak jsme si povídali o tom, jak se jim tam žije. Strašně mě zajímalo, kolik platí za byt.

Řekli ti to?

Bylo mi to trošku blbé se ptát, ale řekli. Myslela jsem si, že celou dobu žiju v malém bytě, ale jejich podkrovní byt, který mohl mít tak 40m² je v londýnské zóně 2 vyjde s veškerými poplatky na skoro dva tisíce liber měsíčně! To mi spadla čelist. Oba ale říkali, že se chtějí i kvůli práci přestěhovat někam dál od centra, byť kousek od Holloway Road, kde bydlí, je to strašně pěkné.

Takže jste to měli všechno hezky po ruce. Jaká byla atmosféra v povánočním Londýně?  

Viděli jsme už jen jeden vánoční stromeček (smích), ale na některých místech ještě výzdoba pořád  byla. Na Oxford Street byli krásní andělé ze světýlek. V Brně máme sice každoročně pěknou výzdobu, ale tohle mě dostalo. Mělo to jedinečné kouzlo. Jinak to bylo klasické šílenství, protože všude začínaly výprodeje, takže po nakouknutí do několika obchodů, kde byly davy lidí a fronty na úplně všechno, jsme nákupy rychle vzdali. (smích)


Obchody teda ne. Kam jste zamířili místo toho?

Jelikož jsme bydleli u Holloway Road, tak jsme museli na nedaleký Arsenal Stadium, protože přítel je nadšený fotbalista. Hned potom jsme nasedli na autobus a vyrazili jsme na Camdenlock, kde je úžasný alternativní trh, kde lidi prodávají vlastní výrobky od oblečení přes obrazy. Měli tam taky úžasné cedule s různými vtípky. Tahle byla nejlepší:
Vím, že není moudré pít vodku na lačný žaludek. Dám si raději napřed láhev vína.

Hned po návštěvě Camdenu jsme vyrazili na Trafalgar Square, kde jsme čekali hejna holubů v záběru a nakonec se mi tam dostal jen jeden. Trošku mě zamrzelo, že měli ty jejich slavné lvy za mříží a nedalo se u nich pořádně vyfotit. Ale jinak to byl klasický Trafalgar včetně levitujícího mistra Yody a chlapíka ve stříbře, který si odskočil na oběd a nechal tam jen svůj plášť. Teprve v takové chvíli si člověk uvědomí, že jsou to taky jenom lidi. (smích)

Z Trafalgaru jste vyrazili kam?

Do National Gallery, kde jsme se během deseti minut beznadějně ztratili, což se nám pak podařilo ještě několikrát. (smích) Nad každým vchodem a každými dveřmi je nápis "Way Out", ale přitom to vedlo jen do dalšího sálu! Pak jsme vyrazili k Big Benu, přičemž po cestě nebyl jediný koš a lidi odkládali smetí na obrubníky. U Big Benu se prakticky nedalo fotit kvůli davům lidí a líp na tom nebylo ani westminsterské opatství, kam jsem chtěla asi dvacet vteřin jít. Pak mi došlo, že fronta na vstup ho obíhá skoro celé, a tak jsme šli radši dál. Přesněji podél Temže až k Toweru. Byla to krásná dlouhá procházka. Cestou jsme si tu a tam odběhli, třeba se podívat na svatopetrskou katedrálu.

Víc už jste toho nestihli?

Bohužel ne, ale měli jsme skvělé zážitky třeba z jednoho úžasného bistra, kam jsme zašli na tradiční anglickou snídani. Každý stůl i každá židle byla jiná, na stěnách cedule. Zní to sice strašně překombinovaně, ale bylo to milé a útulné. Samozřejmě jsme si museli dát i fish & chips, ale jak člověk není zvyklý na smažené v takovém množství, tak mi z toho potom bylo těžko. (smích) A skvělý zážitek máme taky z odjezdu.


Povídej.

V jedné učebnici jsme měli text o nehostinných městech a na prvním místě skončil Londýn. Měla jsem kvůli tomu trošku obavy, ale právě odjezd mě utvrdil v tom, že jsou to jen řeči. V den odjezdu jsme si našli spoj a vyrazili na metro. Jenže na stanici všude zátarasy a stanice zavřená. Aniž bychom se s přítelem muselo kohokoliv ptát, přišel k nám takový starší pán a hned se nás ptal, odkud jsme, kam se potřebujeme dostat, všechno nám vysvětlil a nasměroval nás na další zastávku. Skvělý zážitek! Na letišti už nás pak čekala tradiční anglická mlha, do které jsem ráda, že jsme nemuseli přistávat.

Výlet to byl sice krátký, ale skvělý. Doufám, že se do Anglie zase brzo dostanu a budu moct vyrazit i dál na sever, ideálně až do skotského Edinburgu.

0 komentářů:

Okomentovat